Baked
ricotta with roasted tomatoes
50
dag ricotty
2
białka
30
ml oliwy z oliwek
1
łyżka oregano suszonego
1
łyżka tymianku suszonego
1
łyżka masło stopione do formy
2
pomidory
1
łyżka oregano
1
łyżeczka soli morskiej
pieprz
oliwki
listki
bazylii
Wykonanie.
Ricottę
wykładamy na sitko, aby odciekła.
Białka
ubijamy ze szczyptą soli.
Ricottę
ubijać chwilę z białkami. Przełożyć do foremki. 20 x 10 cm, cienko wysmarowanej
masłem. Polać oliwą, ja użyłem orzechowej i posypać obficie ziołami.
Piec
30-40 minut w temp.190 stopni.
Przekrojone
pomidory włożyć do foremki z oliwką lub na blaszkę, posypać solą, pieprzem
oregano i 15 minut przed końcem pieczenia ricotty wstawić je do piekarnika i
piec razem.
Ricottę
kroimy w kwadraty, podajemy z pieczonymi pomidorami i oliwkami, polewamy oliwką
i sosem z foremki.
Białka czynią z tej potrawy smaczne ,lekkie danie obiadowe.
Ricottę może zastąpić góralski bundz.
Mniam, mniam....
OdpowiedzUsuńStaropolskim obyczajem, gdy w Wigilię gwiazdka wstaje, Nowy Rok zaś cyfrę zmienia, wszyscy wszystkim ślą życzenia. I ja przy tej sposobności życzę Tobie i najbliższym, dużo szczęścia i radości. Aby wszystko się darzyło, z roku na rok... lepszym było.
łał! Świetny przepis! Wygląda baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńUna estupenda presencia, seguro que está riquísimo.
OdpowiedzUsuń¡Felices fiestas!
Życzę zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia pełnych magii w ciepłej rodzinnej atmosferze:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
I'm not sure where you are getting your info, but
OdpowiedzUsuńgood topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.
Thanks for great information I was looking for this info
for my mission.
Feel free to surf to my bloghere accustic guitar tuner
Z wielkim smutkiem zaglądamy na bloga po otrzymanej od Pani Gizeli wiadomości o odejściu Christophera.... Wielokrotnie zabierał nas w podróż pełną tajemniczych smaków i zawsze służył radą i ciepłym słowem ... Pozostanie w naszej pamięci jako fantastyczny kucharz i człowiek ... Najgłębsze wyrazy współczucia dla rodziny i grona przyjaciół [*]
OdpowiedzUsuńKonczi i Szpileczka
Dołączam się z wyrazami współczucia R.I.P
Usuń[*] dziękuję za każdą minutę którą poświęciłeś na komentowanie mojej strony. Pozostaniesz w pamięci.
OdpowiedzUsuńaż trudno uwierzyć.....składam kondolencje bliskim pogrążonym w żalu [*]
OdpowiedzUsuńWyrazy współczucia [*] Edyta.
OdpowiedzUsuńRodzinie i najbliższym składam szczere kondolencje, Tobie Christopher byś tam na górze również miał tak wielu fanów!
OdpowiedzUsuńSmutna wiadomosc,nie ma slow.Zyce jest bardzo zaskakujace.Dzisjaj jestes jutro Cie nie ma.Bedzie nam brakowalo przepisow Chrisa zawsze bedzie I pozostanie w naszej pamieci,Wyrazy wspolczucia dla calej rodziny....Ela
OdpowiedzUsuńzal I lzy
OdpowiedzUsuńDziękuję Wszystkim za serdeczne słowa pociechy. Mąż odszedł tak nagle i niespodziewanie 24-go grudnia,że nie może to do mnie jeszcze dotrzeć.Przeżyliśmy w miłości 45 lat i mieliśmy jeszcze tyle planów...
OdpowiedzUsuńŻyczę szczęścia,
Gizela,żona Christophera
Nie znałam osobiście, ale często zaglądałam na bloga tak wspaniałego człowieka, a nawet pomogł mi kiedys ułożyc menu na rodzinną imprezę..łzy same cisną się do oczu...Wyrazy współczucia całej rodzinie.
OdpowiedzUsuńWyrazy współczucia dla Pani, jesli można w słowach wyrazić żal... Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWyrazy współczucia..
OdpowiedzUsuńWyrazy głębokiego współczucia dla Pani. Super blog był. Bardzo często tu zaglądałem.
OdpowiedzUsuńTen blog jest moim ulubionym, istna kopalnia pysznych pomyslow..., dawno, bardzo dawno tu nie zagladalam, jest mi bardzo smutno i lzy same cisna sie do oczu..., dopiero teraz dotarla do mnie ta bardzo smutna wiadomosc. Skladam wyrazy zalu i wspolczucia z powodu straty najblizszej osoby.
OdpowiedzUsuńFajne i łatwe do przygotowania)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, przetestuję po świętach lub w trakcie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za każdą minutę którą poświęciłeś na komentowanie mojej strony. Pozostaniesz w pamięci.
OdpowiedzUsuńFajne i łatwe do przygotowania)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń