Turkish bagels with black cumin.
Te małe kuleczki z
serowym farszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je
łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną
przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca"
z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić
posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze.
Ciasto na 10
kuleczek.
175 g maki
75 g jogurtu
3 łyżki oleju
1 białko
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
sól.
Nadzienie.
100g sera feta
1 łyżka mleka
1 żółtko do
posmarowania
1 łyżka czarnuszki
do posypania
Wykonanie.
Jogurt wymieszać z
olejem, białkiem i szczyptą soli.
Mąkę z proszkiem
połączyć z mieszaniną jogurtową i wyrobić ciasto. Uformować kulki o wielkości 5 cm.
Fetę pokruszyć,
dodać mleko, dobrze wymieszać .
Każdą kulkę
rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę sera i dokładnie zalepić. Posmarować żółtkiem,
obsypać czarnuszką i upiec na rumiano w temp.180stop.
Smacznego.