Frużelina truskawkowa z lodami.
Składniki.
500g truskawek
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
lody
Wykonanie.
W rondlu podgrzewamy owoce z wodą i cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z
łyżką wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy, na małym ogniu, aż utworzy się
klarowna galaretka. Frużelina powinna być półpłynna ,a owoce całe. W zależności
od tego ,czy owoce są świeże albo mrożone ilość dodanej wody jest różna. Jeżeli
lubimy można do gotowania dodać trochę cynamonu, goździków, wanilii i alkoholu.
Frużelina jest gotowa do spożycia. Ja lubię ciepłą z lodami ,ale smaczna
też jest zimna.
W ten sam sposób przygotowuje się
frużelinę z innych owoców.
Wykwintna gruszka w stylu francuskim.
Składniki.
2 gruszki
2 cm korzenia imbiru
200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej
75 ml whisky lub brandy
½ cytryny
1 pomarańcza
2 łyżeczki masła
Kawałek laski cynamonu
125 ml słodkiej śmietany i jogurtu
Wykonanie.
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny-osobno.
Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym korzeniem
imbiru.
Z obranych gruszek wydrążyć gniazda nasienne ,skropić sokiem z cytryny
.
Do żaroodpornego naczynia wlać sok pomarańczowy ,rozsypać płatki masła
i ułożyć gruszki.
Napełnić je marmoladą pomarańczowo-imbirową i obok położyć kawałki
pokruszonego cynamonu.
Zapiekać przez 15 min w temp.190stop.
Podać z bitą śmietaną połączoną
z gęstym jogurtem.