Leeks baked with sausages.
Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych parówek z eleganckim porem
.
Składniki.
30 -40 dag pieczarek
1 jabłko kwaskowate
5 parówek
3 łyżki masła
2 łyżki żurawiny suszonej
125 ml śmietanki słodkiej
5 dag ser ementaler
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Wykonanie.
Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki, bez
osłonek, również w plasterki..Jabłko ,bez skórki w kostkę.
Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać
żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę.
Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z
ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu.
Zapiekać 15 min w temp.190 stopni.
Można
podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego chleba