Składniki.
Ciasto.
400 g mąki
50 g drożdży
200 ml mleka
30 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
Masa orzechowo-brzoskwiniowa.
300 g mielonych orzechów mieszanych
100 g cukru pudru
2 białka
1 słoik konfitury brzoskwiniowej
tłuszcz do formy
Z drożdży ,1 łyżki mąki ,cukru i 3 łyżek letniego mleka zrobić rozczyn. Kiedy
zacznie "pracować" dodać resztę składników ciasta i wyrobić. Odstawić
do wyrośnięcia na 30 min. w ciepłe miejsce.
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i konfiturę brzoskwiniową ,dokładnie
wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt 50 X 40 cm,posmarować masą, zwinąć w rulon i
pokroić na 10 części. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych
odległościach od siebie, bo jeszcze urośnie..Wierzch posmarować jajkiem , białkiem
lub konfiturą.
Piec w temp.180 stop.przez 40 min.