Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram
dobrej kaszanki trzeba zapłacić ponad 20
zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za
14,90 zł.
Składniki na 2 porcje:
40 dag ziemniaki
25 dag kaszanka
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól, pieprz, majeranek
masło i olej do smażenia
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
2 plastry wędzonego boczku
2 ogórki kiszone
Wykonanie:
Na maśle z dodatkiem oleju smażyć przez chwilę posiekany czosnek, dodać
cebulę i po chwili kaszankę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić 2 rozbełtane jajka, wymieszać z kaszanką.
Ugotowane ziemniaki ubić
na puree z dodatkiem masła i śmietany. Przesmażyć boczek , a pod koniec ,krótko
ogórki pokrojone w plastry. Jak podamy, to zależy od nas. Ja ułożyłem warstwami
w ausztycherze. Ziemniaki, kaszanka, ziemniaki i kaszanka. W powstałą wieżyczkę
włożyłem plaster przesmażonego boczku. Jako dodatek - przesmażone plastry
kiszonego ogórka.