"Big" - pierogi z kurkami
400 g mąki
300 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem .
Teraz kurki.
0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić
1 cebula
1 łyżka oliwy
sól , pieprz
Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać
sól i pieprz do smaku.
Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy
12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić
.
Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na
powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min.
Sos .
250 ml śmietany kremówki
150 g sera pleśniowego np. gorgonzola
Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku .
Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z
pietruszką .