Składniki:
5 udek z kurczaka wytrybowanych
20 dkg pieczarek
1 cebula
2 kromki chleba tostowego
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
Olej i masło do smażenia.
Udka z kurczaka przeciąć wzdłuż i wytrybować kości, doprawić.
Cebulę i pieczarki
pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć
na maśle z dodatkiem oleju. Z chleba tostowego odciąć skórki i miąższ,
rozdrobnić w malakserze. Przesmażone pieczarki z cebulą, doprawić i połączyć z
rozdrobnionymi okruchami chleba tostowego. Całość wymieszać . Farszem wypełnić
udziec pozbawiony kości. Zrolować w ruloniki i każdy owinąć folią aluminiową.
Zrobić tzw. cukiereczki. Piec w piekarniku 180 C - 20 minut.
Następnie odwinąć z foli i piec jeszcze 20 minut w tej samej
temperaturze. W trakcie pieczenia,
roladki odwrócić na drugą stronę w celu równomiernego opieczenia z
każdej strony.