Fresh fruit in syrup with red wine.
Składniki.
80ml wody
200g cukru
3 goździki
1 laska
cynamonu
3 plasterki
imbiru świeżego
1 plaster
pomarańczy kandyzowanej
1 plaster
cytryny
listki mięty
świeże owoce
:banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki
Wykonanie.
Syrop.
Zagotować wino
z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem.
Dodać cukier i
gotować około20min.
Schłodzić.
Przygotować
owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi w
półplasterki
truskawki na
połowy ,winogrona również i wyjąć pestki.
Owoce ułożyć na
półmisku i zalać syropem z wina. Marynować przez dzień lub noc w lodówce. Wyjąc
goździki i cynamon.
Ozdobić
listkami mięty.
Podawać same, a
doskonale smakują z sorbetem pomarańczowym lub lodami waniliowymi.
Jeżeli ,ktoś nie może się doczekać ,może skrócić czas marynowania.