Pomidorowo warzywny mix .
1 kg świeżych pomidorów
1 puszka pelati
1/2 średniego selera
2 pietruszki
1 mały por
2 marchewki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liść laurowy ,sól
1 litr bulionu mięsnego
śmietana na wierzch
Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować.
Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka. Wrzucić czosnek i resztę
przypraw. Gotować prawie do miękkości.
Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość
puszki z pomidorami i całość gotować 10 min.
Zupę zmiksować. Każdą porcję na talerzu polać łyżką śmietany .
Ja tę pomidorową podaję z szaszłykami
naleśnikowymi wg. przepisu mojej 19 letniej wnuczki.
Naleśnikowe szaszłyki.
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
Nadzienie serowo -bazyliowe
100g twarogu śmietankowego
3 łyżki sera żółtego
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki bazylii
sól morska ,pieprz
olej do smażenia
Mąkę ,jajko ,mleko ,wodę ,sól ,pieprz zmiksować i odstawić na 30 min.
Usmażyć cieniutkie naleśniki.
Nadzienie .
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie połączyć.
Naleśniki posmarować cienką warstwą nadzienia i zrolować.
Pokroić na kawałki 2,5-3 cm i nabić je na patyczki jak szaszłyki .
Szaszłyczki są bardzo delikatne i aromatyczne. Bazylię można zastąpić innym
zielem tzn. ziołem lub mieszanką ziół .
Stanowią wspaniałą przegryzkę ,a ja podaję jako dodatek do zup .
Są dobre ciepłe i na zimno. Zimne zawsze możemy podgrzać w piekarniku .