Kunafa with ricotta cheese.
Z kunafy przygotowuje się charakterystyczne dla kuchni
arabskiej tradycyjne ciasto serowe. Ciasto przekłada się serem nabulsi, którego
w Polsce raczej nie kupimy. Zastępuje się go mozzarellą, ricottą, twarogiem.
Wierzch ciasta Arabowie barwią na kolor pomarańczowy, stosując barwniki nie
koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta
,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami.
Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -syropem różanym.
Składniki.
Tortownica 20cm.
160g ciasta kadayif
50g masła
200g sera ricotta
200g twarogu
50ml kremówki
2
łyżki posiekanych pistacji
Syrop atar.
¼ szkl. wody
125g cukru
1 łyżka wody różanej
Szafran-duża szczypta
Wykonanie.
Kunafę rozluźnić, pociąć nożyczkami na krótkie kawałeczki i zalać
stopionym, przestudzonym masłem. Rękoma dobrze wydusić ,aby ciasto wchłonęło
masło.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć połowę kunafy, dobrze przyklepać
niteczki.
Sery wymieszać z kremówką i wyłożyć na kunafę. Przykryć resztą ciasta i
lekko przyklepać.
Piec w temp. 180stop. 30-40 min, aż ciasto się zrumieni.
Gorące ciasto zalać syropem i posypać pistacjami.
Syrop.
Z cukru i wody gotować syrop, 5min, dodać namoczony szafran w 1 łyżce wody
i wodę różaną. Przestudzonym syropem nasączyć mocno ciasto.
Taki serniczek nie jest bardzo słodki, a jest aromatyczny. Syrop możemy
przygotować wg własnego smaku, nie jesteśmy ortodoksyjni.