6 białek
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl.mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml oleju
1 łyżka soku z cytryny
Białka ubić ,dodając pod koniec stopniowo cukier.
Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie
wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto.
2. Ciasto ciemne.
6 żółtek
1 całe jajko
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
¾ łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
80 ml oleju
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać mąkę z
proszkiem i kakao ,wymieszać i ,wlać olej i dokładnie wymieszać. Otrzymane
ciemne ciasto wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta tworząc „esy-floresy”.
Piec 30 min.w temp. 180 stop. Ostudzić.
3. - 2 galaretki agrestowe
Galaretki
,2,rozpuścić w 850ml gorącej wody i odstawić do niecałkowitego stężenia.
4. - 180g biszkoptów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml wody gorącej
100 ml wódki
2 łyżeczki cukru
500 ml śmietany 36%
1-2 łyżeczki cukru
1 opak.Śmietan –Fix
50 g płatków migdałowych uprażonych
Sporządzić kawę ,dodać cukier i alkohol ,mamy poncz.
Śmietanę ubić z cukrem i Śmietan-Fix.
5.Teraz wracamy do upieczonego i zimnego ciasta.
1/3 ponczu nasączyć ciasto.
Połowę ubitej śmietany wyłożyć na ciasto.
Biszkopty maczać w ponczu i ułożyć na śmietanie.
Tężejącą galaretką zalać biszkopty. Odstawić do całkowitego stężenia.
Pozostałą śmietanę wyłożyć na galaretkę i posypać
uprażonymi migdałami.
Ciasto jest dobre następnego dnia ,kiedy biszkopty
zmiękną .