Bruschetta (czyt. brus ketta) to znakomita włoska przystawka. Bardzo prosta ,szybka i właściwie uniwersalna. Może stanowić przystawkę, śniadanie, kolację a nawet lunch.
Podstawa to grillowany chleb ,najlepiej ciabatta z oliwą z oliwek.
Sekret dobrej bruschetty to oliwa najwyższej jakości, dobre dojrzałe, aromatyczne pomidory i bazylia.
My możemy puścić wodze fantazji oraz kubkom smakowym i skomponować własną, oryginalną bruschettę ze składników ,które akurat posiadamy.
Przygotowanie:
Chlebek ciabatta ( opcja ew.bagietka) kroimy ukośnie. Każdy kawałek z obu stron, smarujemy oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami prowansalskimi.
Układamy na blasze.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stop. na 5min,tak ,aby się zrumieniły. Możemy takie tosty przygotować na patelni, będzie szybciej.
1.Pomidory pokrojone w małą kostkę z rukolą, oliwka, sól, pieprz.
2.Pomidory z mozzarellą, oliwka sól, pieprz, bazylia.
3Awokado utarte z cytryną (albo pokrojone w kostkę), sol, pieprz.
Do bruschetty, tostów bardzo pasuje hummus , o którym napiszę w następnym odcinku.