Tart with pecans.
Składniki.
2 jajka
260g mąki
sól
150g zimnego masła
2 laski wanilii
80g cukru
300g syropu z buraków cukrowych
180g orzechów pekanów posiekanych
70g orzechów pekanów połówek na wierzch
Wykonanie.
Z 180g mąki, jaj, szczypty soli,120g masła zagnieść ciasto ,owinąć folią i
na 1 h do lodówki.
Ciasto wyłożyć do tortownicy (24cm),uformować brzeg.
Pozostałą część masła czyli 30g roztopić, przestudzić ,dodać ziarenka
wanilii,80g mąki, szczyptę soli, cukier i syrop buraczany, ubijać, aż powstanie
gęsta masa.
Ciasto posypać posiekanymi pekanami, wylać
na nie gęstą masę, a na niej ułożyć połówki pekanów. Tartę piec w
temp.220stop.przez 10minut,następnie obniżyć temp. do 170stop.i piec jeszcze
35-40 min. Ciasto wystudzić. Ja podaję z kandyzowanymi rajskimi jabłuszkami .