Proponuję dwie , łagodną
wegetariańską i ostrzejszą dla reszty świata.
Kabaczek z farszem łagodnym - miseczki z malinami.
Najbardziej tutaj pasują końcowe części warzywa.
Z obu końców
odciąć po dwie, 2-dwu centymetrowe części.
4 miseczki z kabaczka
200 g sera twarogowego
3 łyżki śmietany
2 łyżka pociętych listków mięty
200 g malin
20 listków mniszka
lekarskiego lub rukoli
Kabaczka włożyć do wrzącej ,lekko osolonej i posłodzonej wody. Gotować 5
min. Nie rozgotować! Ostudzić.
Serek wymieszać ze śmietaną ,dodać miętę .Wypełnić kabaczkowe miseczki
listkami mniszka ,serkiem i malinami.
Ułożyć na talerzu
polanym klasycznym kremowym balsamico .
Dodatek mięty wspaniale
współgra z łagodnym kabaczkiem.
Kabaczek z szynką.
4 miseczki
4 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1 opakowanie sera feta
1 puszka tuńczyka w oleju
1 łyżka oleju
pieprz
Z kabaczka wyciąć 4 grube plastry .Gotować w osolonej wodzie około 5 min. Ostudzić.
Plastry szynki przesmażyć na oleju. Ostudzić.
Ser feta utrzeć z tuńczykiem ,dodać pieprzu do smaku.
Plaster (miseczkę)kabaczka wyłożyć szynką szwarcwaldzką i wypełnić farszem
serowym.
Podawać z keczupem
,sosem pomidorowym.