Leczo
klasyczne robi się z równych części cebuli, pomidorów i papryki. Węgrzy do
smażenia używają głównie smalcu. Najpierw na smalcu doprowadza się do
zeszklenia grubo pociętej cebuli, następnie dodaje się grubo pociętą paprykę,
na koniec pomidory bez skórek pokrojone w ćwiartki. Doprawić solą, papryką w
proszku, dla dodania ostrości dodać czuszkę drobno pokrojoną. Skropić wodą i
chwilę wszystko razem poddusić. Jest taki okres, że papryka jest tania, kupuję
wtedy dużo papryki, robię leczo i wekuję. Mam przez całą zimę. Doskonałe jest
jako dodatek do jajecznicy. Jako samodzielne danie dodaję np. 2 – 3 parówki
wiedeńskie, kiełbasę śląską pokrojone w grube plasterki . Leczo jest również
doskonałe jako gorąca jarzyna. O jednym należy pamiętać – leczo musi być gęste.
..