Meatballs with dried plums.
Składniki:
1 bułka
12 śliwek suszonych
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
2 cebule
1 ząbek czosnku
0,5 l bulion z kurczaka
150 ml śmietana kremówka
1,5 łyżeczki pasta curry
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać
do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną
w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę
curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze
wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć 1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej
ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo na patelni.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na
oleju, dodać pastę curry, poddusić. Zalać bulionem, włożyć klopsiki i dodać śmietanę. Na małym ogniu
zredukować do zgęstnienia sosu.