Składniki.
100 g margaryny
150g cukru
200ml mleka
100g miodu
500 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
150g powideł z węgierek
2 łyżki zmielonych przypraw
cynamon, kardamon ,goździki, biały pieprz, imbir
50 g rodzynek
50g migdałów
50g orzechów laskowych
50 g czekolady gorzkiej startej
Margarynę stopić i ostudzić.
Ubić jajka z cukrem. Wlać mleko i miód ,dalej ubić.
Dodać mąkę wymieszaną z sodą ,kakao, przyprawami i powidłami. Wlać tłuszcz
,dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec wsypać sparzone
,osuszone rodzynki, posiekane orzechy i migdały oraz startą czekoladę. Wymieszać
łyżką. Nałożyć do 2 średnich keksówek. Piec w 180stop.około 50min (próba
patyczka). Po upieczeniu dekorować .
Jeden piernik zjadam, bo taki jest kuszący ,a drugi zamrażam i wyjmuję w
Wigilię.
Ps. Możemy użyć gotową przyprawę do
piernika Prymat.