Citrus
salad.
Składniki:
1
grapefruit
1
pomarańcza
20 oliwek
1 łyżeczka
pieprzu zielonego z zalewy
Mix
sałat-lodowa,roszponka
8
plasterków szynki szwarcwaldzkiej
Sos malinowy.
2 łyżki
soku z grapefruita
1 łyżka
soku z pomarańczy
1 łyżka nalewki malinowej
1 łyżka
oliwy z oliwek
Sól,
pieprz do smaku
Składniki
sosu zemulgować. Do sosu wykorzystać sok ,który wyciekł przy robieniu
filecików.
W
salaterce ,na talerzu ułożyć sałaty
,ruloniki szynki ,fileciki cytrusów ,posypać oliwkami i pieprzem
zielonym ,polać sosem malinowym.
Sałatka z grapefruitem i
miodem.
Ta witaminizowana sałatka może być dodatkiem do mięs lub przystawką do
ciężkostrawnego dania.
Składniki.
1 główka sałaty karbowanej
1-2 grapefruity różowe
1-2 marchewki
5 dag orzechów włoskich
Sos.
2 łyżki miodu tymiankowego
2 łyżki octu miodowego
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie
Marchewki lekko podgotować, nie rozgotować, mają być lekko chrupiące.
Opłukane i osuszone liście sałaty porwać na kawałki, ułożyć w salaterce.
Grapefruity obrać ze skórki i albedo, wyciąć fileciki i ułożyć na sałacie.
Marchewki pokroić w talarki i też położyć na sałacie. Całość posypać
orzechami, bardziej lub mniej posiekanymi.
Składniki sosu ucieramy i polewamy nim sałatkę.
Jeżeli
nie mamy miodu tymiankowego, użyjmy innego .Zamiast octu miodowego, np
rodzynkowy.