Dzisiaj specjalna kawa na rozgrzewkę, dla tych ,których gnębi deszcz i chłód.
8 łyżeczek kawy mokka
2 kieliszki grappy lub wódki
1/2 szklanki różowego francuskiego wina
Celebro [TUTAJ]
skórka z cytryny ,cukier
We Włoszech w Dolinie Aosty parzy się ją w
specjalnych naczyniach zwanych grolla ,które posiadają kilka wylotów. Kawę
należy zaparzyć ,dodać pozostałe składniki i mocno podgrzać w
rondelku grolla. Do każdego wylotu przybliżyć zapaloną zapałkę ,tak aby
powstał niebieskawy płomień. Płomień zgasić i pić na zdrowie.
Jeśli nie posiadamy grolla ,to po
umieszczeniu składników w żaroodpornym naczyniu ustawiamy je na podgrzewaczu
lub innej płytce grzewczej na środku stołu i podgrzewamy stale mieszając.
Kiedy składniki zagotują się ,zbliżamy zapałkę do kawy ,tak aby na powierzchni
pojawił się płomień. Łyżką wazową, raczej małą ,nabieramy kawę i wlewamy do
filiżanek.
P.s.
Po wypiciu lampki francuskiego wina Celebro do kawy, nawet motyl rozwija
skrzydła. Polecam to doskonałe wino www.facebook.com/KlubCelebro.
Ja pomijam cukier
,bo sam jestem chodzącą słodyczą :)
Hola, gracias por tu visita. Para mí ha sido un placer recibir una visita desde Polonia.
OdpowiedzUsuńDisculpa mi idioma, es el traductor. Un saludo.
Cześć, dziękujemy za wizytę. Dla mnie to była przyjemność otrzymywać wizytę Polsce.
Przepraszam mój język, to tłumacz.Pozdrowienia.
To recepta przyjemność i presentanción, pocałunki
OdpowiedzUsuńTaka kawa na pewno przyda się jesienną i zimową porą. A motylki przecudne,tylko do zimy odfruną :)
OdpowiedzUsuń