Kunafa with ricotta cheese.
Z kunafy przygotowuje się charakterystyczne dla kuchni
arabskiej tradycyjne ciasto serowe. Ciasto przekłada się serem nabulsi, którego
w Polsce raczej nie kupimy. Zastępuje się go mozzarellą, ricottą, twarogiem.
Wierzch ciasta Arabowie barwią na kolor pomarańczowy, stosując barwniki nie
koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta
,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami.
Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -syropem różanym.
Składniki.
Tortownica 20cm.
160g ciasta kadayif
50g masła
200g sera ricotta
200g twarogu
50ml kremówki
2
łyżki posiekanych pistacji
Syrop atar.
¼ szkl. wody
125g cukru
1 łyżka wody różanej
Szafran-duża szczypta
Wykonanie.
Kunafę rozluźnić, pociąć nożyczkami na krótkie kawałeczki i zalać
stopionym, przestudzonym masłem. Rękoma dobrze wydusić ,aby ciasto wchłonęło
masło.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć połowę kunafy, dobrze przyklepać
niteczki.
Sery wymieszać z kremówką i wyłożyć na kunafę. Przykryć resztą ciasta i
lekko przyklepać.
Piec w temp. 180stop. 30-40 min, aż ciasto się zrumieni.
Gorące ciasto zalać syropem i posypać pistacjami.
Syrop.
Z cukru i wody gotować syrop, 5min, dodać namoczony szafran w 1 łyżce wody
i wodę różaną. Przestudzonym syropem nasączyć mocno ciasto.
Taki serniczek nie jest bardzo słodki, a jest aromatyczny. Syrop możemy
przygotować wg własnego smaku, nie jesteśmy ortodoksyjni.
narobiłeś mi Chris smka na serniczek- tylko że ja nie mam dostępu do ciasta kadayif i nawet nie wiem z czym się to je:(
OdpowiedzUsuńidę poszperać w necie czy jednak gdzieś nie znajdę:) pozdrawiam cieplutko:)
Renata,wystarczy,że wpiszesz w wyszukiwarce -kadayif- i znajdziesz sklep arabski.Powodzenia.
UsuńBardzo ciekawie i tajemniczo brzmi nazwa i zdjęcia dzisiejszego Twojego postu. Chętnie spróbowałbym, żeby się przekonać o smaku tego sernika :)
OdpowiedzUsuńNie jest to typowy sernik turecki,to ja tak nazywam to ciasto, kiedy robię z ricottą.Z mozzarellą smakuje inaczej.
Usuńwoowwww rzeczywiście wygląd identycznie jak te tureckie ciacha, które konsumowałam:)pieknie wygląda! ciekawa jestem jego smaku, czy jest tak słodki jak oryginał?
OdpowiedzUsuńJa słodkość dostosowuję do rodzinki,nie jest to ulepek. Cukru zawsze można dosypać i syropem nasączać bez umiaru.
Usuńwygląda smacznie, bardzo lubię serniki:)
OdpowiedzUsuńTen jest inny niż nasze,ale ciekawy i prosty w wykonaniu.
UsuńDzień dobry, nie polskich i robię z tłumaczem, od dawna chciał komentować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik i to ma wielki kufel.
pozdrowienia
Dziękuję za odwiedziny na mojej stronie.Ja też lubię kunafę z serem.
UsuńZnowu cudo na Twoim blogu, szkoda tylko, że nie mogę uszczknąć choć kawałeczka. Pyszności nie z tej ziemi :) Pozdrawiam Chris :)
OdpowiedzUsuńWyższa szkoła jazdy, podziwiam mistrzu!!
OdpowiedzUsuńAle to oryginalnie wygląda! Nie słyszałam o takim cieście, ale ja to tylko w tych barszczach siedzę...
OdpowiedzUsuń