The Polish goose in the
oven
Składniki.
2 nogi gęsi
50 dag kapusty kiszonej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 papryka zielona
2 pomidory
1 łyżeczka kminku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mąki
sól
5 dag smalcu
5 dag boczku wędzonego
100ml śmietany
1 łyżka natki pietruszki
Wykonanie.
Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą,
pieprzem i majerankiem. Odstawić na 1
godzinę, najlepiej na noc.
Kapustę pokroić, przełożyć do rondla,
zalać gorącą wodą, dodać kminek i
gotować do miękkości.
Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić
w kostkę. Boczek w paseczki.
Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i
przesmażyć warzywa i boczek, dusić parę
minut.
Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem,
dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną
wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC.
Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i
połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej
ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Gęsinę podać z
ziemniakami z wody ,posypaną
natką pietruszki.
jadłam tak podaną gęś w zeszłym roku na święta, smaczna była:)
OdpowiedzUsuńMmmmm.... Che bontà, questo piatto !
OdpowiedzUsuńmożna zgłodnieć od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuń