Proponuję dwie , łagodną
wegetariańską i ostrzejszą dla reszty świata.
Kabaczek z farszem łagodnym - miseczki z malinami.
Najbardziej tutaj pasują końcowe części warzywa.
Z obu końców
odciąć po dwie, 2-dwu centymetrowe części.
4 miseczki z kabaczka
200 g sera twarogowego
3 łyżki śmietany
2 łyżka pociętych listków mięty
200 g malin
20 listków mniszka
lekarskiego lub rukoli
Kabaczka włożyć do wrzącej ,lekko osolonej i posłodzonej wody. Gotować 5
min. Nie rozgotować! Ostudzić.
Serek wymieszać ze śmietaną ,dodać miętę .Wypełnić kabaczkowe miseczki
listkami mniszka ,serkiem i malinami.
Ułożyć na talerzu
polanym klasycznym kremowym balsamico .
Dodatek mięty wspaniale
współgra z łagodnym kabaczkiem.
Kabaczek z szynką.
4 miseczki
4 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1 opakowanie sera feta
1 puszka tuńczyka w oleju
1 łyżka oleju
pieprz
Z kabaczka wyciąć 4 grube plastry .Gotować w osolonej wodzie około 5 min. Ostudzić.
Plastry szynki przesmażyć na oleju. Ostudzić.
Ser feta utrzeć z tuńczykiem ,dodać pieprzu do smaku.
Plaster (miseczkę)kabaczka wyłożyć szynką szwarcwaldzką i wypełnić farszem
serowym.
Podawać z keczupem
,sosem pomidorowym.
Kiedy patrzę na zdjęcia Twoich potraw, to wzmaga się u mnie apetyt i w ciemno mogę jeść wszystko. Ponieważ obie wersje przystawek bardzo mi się podobają, więc obie zapisuję do zastosowania na moim stole dla moich gości. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńobie wersje bym wsunęła:) podane tak pięknie, że zachęcają od pierwszego wejrzenia;)
OdpowiedzUsuńobie wersje pięknie prezentują się na talerzu, ale wybieram tą z malinami:) mniam!
OdpowiedzUsuńNawet gdyby nie smakowały,co oczywiście nie jest możliwe ,to zapatrzyć można się na pewno!
OdpowiedzUsuńJeszcze raz komentuję,bo nie mogę oderwać się od malin i nie wiem co mam robić!
OdpowiedzUsuńWybieram wersję dla " reszty świata"- Mistrzu!
OdpowiedzUsuńwspaniale to wymyśliłeś :) bardzo oryginalny sposób podania twarożku :)
OdpowiedzUsuńja chyba poczęstuję się obiema wersjami ;))))
Podane po mistrzowsku, jak wszystko u ciebie. Moje smaki do tego, przystawka zdrowa i kolorowa :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajny sposób na wykorzystanie kabaczka:) prezentuje się cudownie:)
OdpowiedzUsuńBardzo pomyslowe te łódeczki, zrobiłam się głodna :-)
OdpowiedzUsuńKabaczek z malinami. Super pomysł, ciekawa jestem jak smakuje takie cudo :)
OdpowiedzUsuńLindo de viver! Anotado!
OdpowiedzUsuńTem bolo de maçã pra você la no blog.
Abraços. Cris / Brazil
miodzio :)
OdpowiedzUsuńUn rico plato ligero, delicioso y con una presentación preciosa. Un saludo.
OdpowiedzUsuńUna bella presentación para una saludable preparación. Felicidades por tan buen trabajo. Un saludo.
OdpowiedzUsuń