Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram
dobrej kaszanki trzeba zapłacić ponad 20
zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za
14,90 zł.
Składniki na 2 porcje:
40 dag ziemniaki
25 dag kaszanka
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól, pieprz, majeranek
masło i olej do smażenia
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
2 plastry wędzonego boczku
2 ogórki kiszone
Wykonanie:
Na maśle z dodatkiem oleju smażyć przez chwilę posiekany czosnek, dodać
cebulę i po chwili kaszankę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić 2 rozbełtane jajka, wymieszać z kaszanką.
Ugotowane ziemniaki ubić
na puree z dodatkiem masła i śmietany. Przesmażyć boczek , a pod koniec ,krótko
ogórki pokrojone w plastry. Jak podamy, to zależy od nas. Ja ułożyłem warstwami
w ausztycherze. Ziemniaki, kaszanka, ziemniaki i kaszanka. W powstałą wieżyczkę
włożyłem plaster przesmażonego boczku. Jako dodatek - przesmażone plastry
kiszonego ogórka.
Espectacular receta, besos
OdpowiedzUsuńGracias, saludos.Estas son para mi, estos sabores me encantan, ya las estoy saboreando.Christopher.
UsuńYou have a very well laid out food blog Christopher.Like this black Pudding recipe.
OdpowiedzUsuńYou have a very well laid out food blog Christopher.Like this black Pudding recipe.Kenneth Kapasi
OdpowiedzUsuńReally a good recipe! Congratulations and a beautiful day :D
OdpowiedzUsuńthank you, I invite you to blog more often Christopher
Usuńja też lubię kaszankę, najbardziej domową, czasem dostaję taką z domu :)
OdpowiedzUsuńWow świetnie podana, wygląda jak ekskluzywne danie :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam jakoś za kaszanką, ale reszta rodziny jada. Nigdy nie sądziłam, że to danie ,,gorsze" ;)
OdpowiedzUsuńmammamia jak cudownie podane:) w takim wydaniu kaszanka z pewnością nie jest przysmakiem dla ubogich;) sama porwałabym twój talerz;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie podana zwykła=niezwykła kaszanka:-) Pyszna, w domu wszyscy jemy kaszankę:-)Zaciekawiły mnie te podsmażone ogórki jako dodatek:-)
OdpowiedzUsuńPodana ze smakiem,ale wole białą pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa też wolę dobrą białą kiełbasę.Pozdrawiam Christopher
Usuńpodana rewelacyjnie, pewnie przeciwnicy by zjedli :)
OdpowiedzUsuńpyszna:) pięknie podana:) ja tam bardzo lubię taką:)
OdpowiedzUsuńdobrej jakości kaszanka i smacznie przygotowana jest dla mnie lepsza od szynki...a z tego przepisu chętnie skorzystam....
OdpowiedzUsuńCzęsto robię kiszkę, chociaż najlepiej lubię długo wypiekaną. W tej wersji - i smaczna, i ładna ;-)
OdpowiedzUsuńUna deliciosa propuesta. Una maravillosa presentación. :)
OdpowiedzUsuńMuchas gracias y bienvenida.Un saludo.Christopher
Usuńesta buenisimo! ya te sigo por tu blog, me pongo al dia de recetas!
OdpowiedzUsuńbss
Silvia
chup-chup-chup
Gracias Silvia, ya me he dado una vueltecita por tu blog y también me he quedado, interesante, un saludo Christopher
UsuńŚwietnie podana! Aż miło popatrzeć :) U mnie w domu również podaje się od czasu do czasu kaszankę i wszyscy za nią bardzo przepadamy :))
OdpowiedzUsuńArcydzieło !
OdpowiedzUsuń