Składniki:
175 g miękkiego masła
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
250 g mąki pszennej
25 g stopionej czekolady
białko do posmarowania
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
Stopniowo dosypywać mąkę ,ucierać i wyrobić miękkie ,gładkie ciasto. Można
sobie pomóc palcami.
Ciasto podzielić na połowy. Do jednej dodać stopioną czekoladę i wyrobić.
Oba ciasta zawinąć w folię i włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu ,oba ciasta ,rozwałkować na prostokąty o szerokości 7-8 cm i
grubości 1 cm.
Jeden kawałek posmarować roztrzepanym białkiem i nakryć drugim płatem
ciasta.
Ciasto przekroić wzdłuż i przewrócić jeden kawałek .Posmarować jego brzeg
białkiem i przyłożyć do drugiego tak ,aby przypominały szachownicę. Docisnąć
,aby się skleiły.
Ciasto pokroić na kawałki o szerokości 2cm ,położyć je płasko na
natłuszczonej blasze w odstępach.
Piec
w temp.180 stop. około 20 min. Sprawdzić czy stwardniały. Zostawić chwilę na
blasze ,aby przestygły i następnie przełożyć na paterę.
Świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńbardzo efektownie wyglądają:) pochłonęłabym wszystkie;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo efektownie !
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, częstuję się:)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na święta będzie jak znalazł:) Pycha!!
OdpowiedzUsuńSuper ciastka, jak do Ciebie zaglądam to mi ślinka leci :) apetyczne zdjęcia...
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe te ciasteczka:-)
OdpowiedzUsuń¡Qué buena pinta! Me apunto la idea!
OdpowiedzUsuńBesos,
Palmira
fajne urozmaicenie ciasteczek ;)
OdpowiedzUsuńPiękna szachownica, jest czym się zachwycać. Bo efekt końcowy jest pomysłowy. Takie do schrupania maślane ciacha.
OdpowiedzUsuńUauuuu!!!! Delicioso, como siempre.Un abrazo.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kolorowy deser :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń