Składniki:
6 filetów flądry bez skóry
1 łyżka soku z cytryny
2 pory
1 seler naciowy
2 szalotki
4 łyżki masła klarowanego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki mąki
100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ]
100 ml śmietany kremowej
2 łyżki pietruszki posiekanej
Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min.
Jasne części porów i seler pokroić na plasterki.
Szalotki pokroić w kosteczkę.
Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy od tego ,czy
lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie .
Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką.
Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół
filetami.
Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop .
Co 5 min polewać ryby winem .
Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min.
Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem
lub ziemniakami z wody.
Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro
nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro.
Wyglada obłędnie, i zapewne tak samo smakuje;)
OdpowiedzUsuńO rany...jak to ładnie nazwałeś fląderka. :)
OdpowiedzUsuńFląderka, a na niej zielona kołderka. :P
Muito bom. Abraços / Brazil
OdpowiedzUsuńuwielbiam fląderki :)
OdpowiedzUsuńIt looks great! Thanks!
OdpowiedzUsuńFlądra w takim wykonaniu musi być pyszna
OdpowiedzUsuńSe ve muy rico su lenguado de esta manera me encanta,saludos y abrazos
OdpowiedzUsuńFląderki nie jadam, ale wygląda nader smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńcudowna fląderka:D bardzo ciekawie zrobiona i pięknie podana:) mam na nią wielką chrapkę
OdpowiedzUsuńmmm flądra to moja ulubiona ryba zaraz za łososiem ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam flądrę więc i ta propozycja jak najbardziej przypadła mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńFlądra to pyszna ryba, chętnie bym się wprosiła na takie danie...
OdpowiedzUsuńP.S. Matko, ponieważ jestem ślepawa, najpierw przeczytałam: "jąderka"!!!
Muy buen plato de pescado.
OdpowiedzUsuńUn saludo
Joan i Sara