Trout Curry Bombay.
Składniki.
6 dag masła
klarowanego
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 suszona
czerwona papryczka chilli
1/2 łyżeczki
chilli w proszku
1/2 łyżeczki
świeżego imbiru
1 łyżka kolendry zmielonej
1 łyżka kolendry zmielonej
1 łyżeczka
kurkumy zmielonej
1 łyżeczka
musztardy w proszku
1,5 szkl. mleczka
kokosowego
1/2 cytryny
2-3 łodygi
selera naciowego
1 garść
suszonych pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka
oliwki
Wykonanie.
Pstrągi umyć, oczyścić
z łusek.
Na patelni
stopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, zmiażdżony czosnek, utarty imbir,
posiekaną suszoną papryczkę chilli i chilli w proszku, kolendrę, kurkumę i
sproszkowaną musztardę. Smażyć 3 minuty.
Wlać mleczko
kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na
małym ogniu.
Włożyć rybę, przykryć
i dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu
przemieszać.
Łodygi selera
naciowego pokroić w cienkie ukośne plasterki, pomidorki przepłukać i wrzucić na
patelnię. Zalać małą ilością wody z 1 łyżeczką oliwy i dusić do odparowania
wody.
Pstrąga podać z
warzywkami ,polać curry Bombaj.
Pstrąga mogę w każdej postaci, nawet po indyjsku czy jakoś tam, bo jesteśmy tu na Pogórzu bardzo spragnieni świeżych ryb...
OdpowiedzUsuńDanie pięknie się prezentuje, choć nie przepadam za rybami, to na taką bym się skusiła, mniam :) Pozdrawiam serdecznie Chris :)
OdpowiedzUsuńRybka w takim sosie na pewno jest wyśmienita!
OdpowiedzUsuń