.

niedziela, 1 grudnia 2013

Kurdish omelette - omlet kurdyjski.



Przepis na ten omlet mam od  15 lat. Był hitem w jednej z modnych trójmiejskich restauracji.  Jakie było moje zdziwienie, kiedy przepis na ten omlet znalazłem w jednym z portali, a jeszcze większe, że to ja sam podałem go już w 2004. Najwyższy czas go przypomnieć. Robi się go szybko, no i wegetarianie się ucieszą.

Składniki na 2 osoby.
2 cebula
0,5 szt. papryka czerwona
0,5 szt. ogórek świeży
0,5 szt.  młoda cukinia
2 małe pomidory
1 łyżeczka curry - oryginalne indyjskie
10 dag mozzarella
4  jajka
sól, pieprz

Wykonanie:
Do nagrzanego do 200 C piekarnika, wstawić  lekko przesmarowane  oliwą naczynia  na których będziemy zapiekać omlet.
Cebulę pokroić w ósemki, paprykę w paski, ogórek w pół plasterki, a cukinię w paski. Pomidor sparzyć, zdjąć  skórkę.
Najlepiej na woku, ale może również być patelnia, przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, po kolei - cebulę - 1 minuta,  do cebuli dodać paprykę, smażyć również - 1 minutę, następnie ogórek i cukinię - 2 minuty i na koniec pomidor pokrojony w ósemkę. Całość  posypać  curry, odrobinę posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze 1 minutę. Całość smażyć  około 6 minut. Warzywa powinny być chrupkie, nie powinny puścić soków.
 Jajka roztrzepać, lekko osolić. Ostrożnie wyjąć z piekarnika gorące naczynia do zapiekania. Przełożyć na nie warzywa i zalać jajkami. Wszystko posypać startym żółtym serem. Ser posypać jeszcze odrobiną curry i wstawić na ok.10 minut do piekarnika. Potrawa jest gotowa , kiedy jajka się zetną, a ser jest równo rozpuszczony. Omlet należy spożywać z naczynia w którym się zapiekał. Do tego bagietka albo chlebek pita.
PS. W tym omlecie ważnym składnikiem jest curry, które powinno być dobre gatunkowo. Najlepsze jest hinduskie. Omlet powinien być pikantny. Ilość curry zależy od naszego smaku.