.

czwartek, 20 marca 2014

Słowicze gniazdka z ciasta kadayif.


Kadayif - knafeh -  kunafa. 



Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się od syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo  słodkie lub słodkie z umiarem.

Składniki.
150g knafeh
3 łyżki masła
Syrop.
1/4 szkl. wody
60 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody pomarańczowej

Nadzienie.
Orzechy laskowe, pistacjowe, dakyle
Wykonanie.
Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wodę pomarańczową lub różaną i sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo słodki.
Stopić masło.
Z kunafy wyciągnąć pasemka i zwinąć je w gniazdka. Ułożyć w blaszce do muffinek lub bezpośrednio na zwykłej.
Każde gniazdko polać stopionym masłem, w środku umieścić orzechy laskowe lub inne .
Piec w temp.180stop. około 15 min, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z pieca, gorące gniazdka polać syropem i posypać zmielonymi pistacjami.

Ciasteczka orientalne, oryginalne i smaczne.

Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi.

Składniki.
2 porcje
50g ciasta kadayif
1 łyżka masła
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
5 orzechów włoskich
1 łyżeczka pistacji mielonych

Wykonanie.
Z cukru i  wody ugotować syrop, dodać wiórki masła i sok z cytryny, wymieszać i odstawić.
Kunafę połamać na mniejsze części i upiec w temp 180stop. do lekkiego zrumienienia.
Upieczone ciasto rozłożyć na talerzyki, posypać orzechami, nasączyć syropem cukrowym i podawać.