Kadayif - knafeh - kunafa.
Kadayif, (
knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest
bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery
lepiące się od syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo słodkie lub słodkie z umiarem.
150g knafeh
3 łyżki masła
Syrop.
1/4 szkl. wody
60 g cukru
1 łyżka soku z
cytryny
1 łyżka wody
pomarańczowej
Nadzienie.
Orzechy
laskowe, pistacjowe, dakyle
Wykonanie.
Z cukru i wody ugotować syrop, dodać
wodę pomarańczową lub różaną i sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo słodki.
Stopić masło.
Z kunafy
wyciągnąć pasemka i zwinąć je w gniazdka. Ułożyć w blaszce do muffinek lub
bezpośrednio na zwykłej.
Każde gniazdko
polać stopionym masłem, w środku umieścić orzechy laskowe lub inne .
Piec w
temp.180stop. około 15 min, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z pieca, gorące
gniazdka polać syropem i posypać zmielonymi pistacjami.
Ciasteczka orientalne, oryginalne i smaczne.
Kunafa z syropem cukrowym i
orzechami włoskimi.
Składniki.
50g ciasta
kadayif
1 łyżka masła
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku
z cytryny
5 orzechów
włoskich
1 łyżeczka
pistacji mielonych
Wykonanie.
Z cukru i
wody ugotować syrop, dodać wiórki masła i sok z cytryny, wymieszać i odstawić.
Kunafę połamać
na mniejsze części i upiec w temp 180stop. do lekkiego zrumienienia.
Upieczone ciasto rozłożyć na talerzyki, posypać orzechami, nasączyć syropem
cukrowym i podawać.