.

czwartek, 1 listopada 2012

Zupa krem z dyni Hokkaido.

Na jesienną rozgrzewkę polecam zupę ,szczególnie lubianą przez dzieci.


Składniki:

40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni
2 ziemniaki
1 kwaśne jabłko
3 pomidory
1 cebula
3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietany 18%
3 łyżki oleju
2 łyżki koperku lub pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
grzanki
i
jeżeli lubicie to wsypać do zupki groszek i kukurydzę.


Wykonanie:

Dynię, ziemniaki i jabłko pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, dynię, jabłko, pomidory i przesmażyć.
Wlać bulion i gotować 20 min. Przestudzić i zmiksować.
Przyprawić papryką, solą, pieprzem i połączyć ze śmietaną.
Wsypać groszek(może być mrożony) oraz kukurydzę i podgrzać, ale nie gotować.
Serwować posypaną zieleniną i z grzankami.