.

niedziela, 1 września 2013

Figi ze śliwkami i sosem szodonowym.



Składniki:
5 fig świeżych
15 śliwek
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
150 ml czerwonego wina
garść nerkowców lub migdałów
Na maśle ,miodzie i winie przesmażyć połówki śliwek .
Figi umyć ,przekroić na krzyż do połowy i od dołu lekko ścisnąć ,aby się rozchyliły.
Do środka każdej figi wsunąć połówkę przesmażonej  śliwki.
Figi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem z patelni .
Posypać orzechami lub migdałami.
Zapiekać 10-15 min w temp. 180


stop.Czas  zapiekania zależy od dojrzałości fig oraz naszych preferencji.
Gotowe figi podajemy z sosem szodonowym .
Sos szodonowy .
3 żółtka
100 g cukru
250 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego lub słodkiego
Żółtka ubijać z cukrem w kąpieli wodnej ,wlać wino i dalej ubijać ,aż utworzy się gesty sos.
Szodon możemy podawać ciepły i zimny .Jeśli chcemy podać na zimno ,to po zdjęciu z kąpieli wodnej ubijamy ,aż sos całkowicie ostygnie.

P.s. Czerwony sos został przygotowany z winem czerwonym i malinami.