Cheese cobweb.
3/4 kostki masła
160-200 g cukru
pudru
8 jajek
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
2 łyżki kaszy
manny
2 łyżeczki
proszku do pieczenia, płaskie
1 laska wanilii
1 kg twarogu na
sernik, mielonego
3 łyżeczki kawy
rozpuszczalnej
Wykonanie.
Tłuszcz stopić.
Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od
zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu i
miksować.
Żółtka
oddzielić od białek. Dodawać kolejno do zmiksowanego cukru i dalej miksować do
uzyskania ładnej masy. Laskę wanilii rozciąć i ziarenka dodać do masy.
W małej
miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną, kaszkę i proszek. Dosypać do masy,
wymieszać.
Stopniowo
dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą
soli.
Dodać do masy
serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i do jednej wlać
rozpuszczoną w małej ilości wody kawę, delikatnie wymieszać.
Tortownicę
,28 cm, chciałem cienkie ciasto, lekko wysmarować i posypać kaszką manną.
Ciasto wykładać
na środek formy naprzemiennie, po 2-3
łyżki stołowe białego i kawowego.
Na wierzchu
ciasta zaczynając od środka przeciągnąć kreski
tworzące pajęczynę.
Wstawić do
zimnego piekarnika. Piec w temp.160 stop..60 minut.
Pozostawić
w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie.
Brzegi
serowej pajęczyny posmarowałem lukrem kawowym.
Very yummy and delicious
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, a do tego moje ukochane maltesersy. Mniam!
OdpowiedzUsuńWow, cudowne to ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńTaki sernik zdecydowanie musi być pyszny!
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń