.

sobota, 26 marca 2011

Truskawki w balsamico z pieprzem.



3 pomarańcze
50 dkg truskawki
40 ml. likier pomarańczowy
1 łyżka cukru pudru
1 ½ łyżki octu balsamicznego
½ łyżeczka pieprzu grubo mielonego

Wycisnąć sok z pomarańczy, wlać na patelnię podgrzewać,  zredukować do połowy, dolać likier pomarańczowy.
 Bardzo dobry jest likier  Grand Marnier  który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy  z dodatkiem ziół.
Truskawki, umyte i osuszone, przekroić na połowę, posypać cukrem pudrem.
Na talerzyk wlać sok zmieszany z likierem. Ułożyć truskawki  i polać odrobiną octu balsamicznego, oczywiście aceto balsamico di Modena.
Na koniec oprószyć  grubo zmielonym pieprzem.