.

piątek, 28 listopada 2014

Czekoladowy sernik na zimno


Chocolate cheesecake cold




Składniki.
Spód.
20 dag pierników korzennych
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka spirytusu

Masa serowa.
20 dag czekolady gorzkiej
25 dag serka homogenizowanego waniliowego
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie Śmietan-fix
2 łyżki płatków czekolady do dekoracji

Wykonanie.
Pierniki korzenne pokruszyć i wymieszać z powidłami i spirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm.
Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając stopić czekoladę. Odstawić.
Ubić kremówkę i połączyć z serkiem.
Do masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić do zamrażalnika na 1 h.
Wyjąć ,wierzch polać czekoladą i ozdobić płatkami czekoladowymi.

Sernik można wstawić do lodówki ,jeżeli nie spieszy się nam i mamy mały apetyt.