.

niedziela, 29 grudnia 2013

Schab suszony w ziołach.

Suszony schab.



Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych  bardzo dużo. Podobnie robi się kiełbasę suszoną tz. palcówkę. Z kiełbasą jest o wiele więcej pracy.  W smaku suszony schab  przypomina polędwicę wędzoną. Należy pamiętać, że najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony.

Składniki:
1 kg schabu b/k
2 dag soli peklowej
2 dag soli kuchennej
4 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki majeranek,
0,5 łyżeczki papryka słodka
0,5 łyżeczki tymianek,
0,5 łyżeczki pieprz świeżo mielony
0,5 łyżeczki ziaren jałowca
5 ziaren ziele angielskie
3 liść laurowy
1 łyżeczka  cukier

Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i dokładnie natrzeć  oczyszczony schab. Tak natarty przyprawami schab, wkładamy najlepiej do szklanego naczynia i odstawiamy w zimne miejsce na około 4 dni. Schab co jakiś czas odwracamy, a soki które puści wylewamy. Po tym czasie przekładamy do siatki wędliniarskiej i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu. Suszymy  4  do 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy z siatki , zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 12 godzin w celu schłodzenia do lodówki i po tym czasie  mamy gotową dobrą wędlinę.