.

piątek, 15 sierpnia 2014

Lato owocowe w śmietanie.


Summer fruit in cream.


Składniki.
500 ml śmietany kremowej
500 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 melon
20 dag winogrona
1 arbuz
5 brzoskwiń
250 g borówki amerykańskiej

Wykonanie.
Śmietanę ubić.
Mascarpone zmiksować z cukrem i delikatnie połączyć ze śmietaną.
Z arbuza wydrążyć kulki i ułożyć w misie na śmietanie. Przykryć śmietana.
Następna warstwa to winogrona, przekrojone, pozbawione pesteczek i przykryte śmietaną.
Brzoskwinie obrać ze skórki ,pokroić w cząstki i ułożyć w misie .Przykryć śmietaną.
Z melona wydrążyć kulki i do misy pod śmietanę.
Wierzch posypać borówką i kleksami śmietany.
Oczywiście zawartość misy może być jeszcze bardziej urozmaicona.