.

niedziela, 27 marca 2011

Placki ziemniaczane z twarogiem i salami. Pyszne!



6 dużych ziemniaków
1 jajko
4 łyżki mąki
½  cebuli
1 łyżeczkę śmietany kwaśnej
Sól
Olej do smażenia

Farsz:
25 dkg twaróg
125 ml. śmietana
Sól

5 plasrerków salami


Ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak są za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi. Farsz - twarożek mieszamy ze śmietaną i solimy.
Smażymy placki z jednej strony, przewracamy, nakładamy na połowę placka twarożek i przykrywamy drugą połową. Dosmażamy tak, aby były chrupiące.
 


Podajemy ze śmietaną i plasterkami salami.


Placki w wersji słodkiej--twarożek słodzimy i podajemy śmietanę i cukier.

Dodanie śmietany do ciasta czyni placki bardziej puszyste