.

czwartek, 5 kwietnia 2012

Babka z czekoladowym nadzieniem.



Mazurki już na pewno popieczone i zostały białka. Proponuję wykorzystać je do świątecznej babki z czekoladowym nadzieniem.

6 białek
30 dag cukru pudru
10dag mąki tortowej
10 dag zmielonych płatków owsianych
6 dag mąki ziemniaczanej
15 dag masła
100ml kremówki
2 łyżeczki proszku
aromat cytrynowy

Ubić białka z cukrem.
Podgrzać śmietankę z masłem i dolewać do masy białkowej miksując. Dodać aromat.
Wsypać przesiane mąki z proszkiem.
Ciasto nałożyć do formy z kominkiem, wysmarowanej i posypanej bułką tarta.
Piec w temp.175-180stop. 35min.

Przygotować nadzienie-polewę.
0,5 kostki masła
3 łyżki mleka lub śmietanki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
50ml spirytusu
Wszystkie składniki, oprócz spirytusu, gotować, aż cukier się rozpuści ,ale masa nie musi być bardzo gęsta. Wlać spirytus, wymieszać.

Teraz wracamy do babki. Końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia wokół kominka i drugi rząd wgłębień przy każdej fali formy. W zależności od kształtu foremki możemy zrobić to inaczej. W każdą dziurkę wlewamy naszą masę czekoladową. Czekamy ,aż nadzienie stężeje, około godziny w chłodzie. Teraz wyjmujemy babkę z formy, odwracamy spodem do góry i polewamy resztą  masy czekoladowej. Masa na pewno już trochę stężała, więc trzeba ją trochę podgrzać, żeby łatwo się rozlewała.