.

niedziela, 25 maja 2014

Tarta z czarną soczewicą i marchewką.


Tart with black lentils and carrots.



Składniki.
100 g sera twarogowego
200 g mąki pszennej
100 g soczewicy czarnej
1 szklanka bulionu warzywnego
6 marchewek (50 dag)
1 żółtko
4 jajka
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki kminku mielonego
sól, pieprz
1 łyżka masła

Wykonanie.
Bulion zagotować i wsypać przebraną i przepłukaną soczewicę. Może być brązowa.
Gotować 20 minut.
Marchew oskrobać, pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonym wrzątku.
Odcedzić i ostudzić.
 Ciasto.
Z maki, twarogu, żółtka, mleka, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto i wywałkować okrąg.
Formę,23 cm, wysmarować masłem i wyłożyć ciastem.
Zaczynając od brzegu ciasta ułożyć rząd marchewki, soczewicy , marchewki i pośrodku soczewicę.
Jajka roztrzepać z jogurtem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Mieszaniną jajeczno jogurtową zalać marchew i soczewicę.
Tartę piec w 200 stop. około 20 minut.
Podaję z sosem jogurt+ curry.



Można jeszcze inaczej.



Przygotowaną marchewkę i soczewicę rozłożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić, zalać mieszaniną jajeczno - jogurtowa i zapiec  15 minut w piekarniku. Wyjdzie nam delikatny omlet.