Tart with black
lentils and carrots.
Składniki.
100 g sera
twarogowego
200 g mąki
pszennej
100 g soczewicy
czarnej
1 szklanka
bulionu warzywnego
6 marchewek
(50 dag)
1 żółtko
4 jajka
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 szklanka
jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki
kminku mielonego
sól, pieprz
1 łyżka masła
Wykonanie.
Gotować 20
minut.
Marchew
oskrobać, pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonym wrzątku.
Odcedzić i
ostudzić.
Ciasto.
Z maki,
twarogu, żółtka, mleka, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto i wywałkować
okrąg.
Formę,23 cm, wysmarować
masłem i wyłożyć ciastem.
Zaczynając od
brzegu ciasta ułożyć rząd marchewki, soczewicy , marchewki i pośrodku
soczewicę.
Jajka
roztrzepać z jogurtem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Mieszaniną
jajeczno jogurtową zalać marchew i soczewicę.
Tartę piec w
200 stop. około 20 minut.
Podaję z sosem
jogurt+ curry.
Można jeszcze inaczej.
Przygotowaną
marchewkę i soczewicę rozłożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić, zalać
mieszaniną jajeczno - jogurtowa i zapiec
15 minut w piekarniku. Wyjdzie nam delikatny omlet.