Dessert with apples
and cranberries
2 jabłka
0,5 szt. cytryny
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki
Żurawina.
0,5 szklanki żurawiny świeżej
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
Kruszonka.
1 paczka
herbatników
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
pudru
100 ml śmietany
kremówki na wierzch
Wykonanie.
Obrane jabłka
zetrzeć i polać sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z
cukrem i żółtkami. Dodać mąkę.
Rondelek postawić
na małym ogniu lub łaźni wodnej i wlewać gorące mleko energicznie mieszając, aż
masa zgęstnieje.
Dodać jabłka i
wymieszać.
W rondelku
wymieszać żurawinę z cukrem i wodą. Gotować na małym ogniu, aż owoce popękają i
staną się szkliste. Radzę żurawinę delikatnie rozdusić, bo jak pęka to
rozpryskuje niebezpiecznie.
Kruszonka.
Do roztopionego
masła dodać cukier i połamane herbatniki.Mieszać,na ogniu, 2 minuty.
W pucharkach ułożyć
leguminę jabłkowa, następnie żurawinę i kruszonkę.
Wstawić
do lodówki na 2 h i przed podaniem na wierzch nałożyć ubitą śmietanę.
My zjadamy nie
wstawiając do lodówki, bo zawsze spieszy się nam do tego deserku.