.

środa, 2 listopada 2011

Żeberka po szwedzku z kawową nutą


Składniki:

1 kg żeberek
4 łyżki kawy rozpuszczalnej Gevalia
4 łyżki brązowego cukru
¾ szklanki ketchupu łagodnego
2 starte na tarce cebule
3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
3 łyżki aceto balsamico di Modena
½ łyżeczki sosu Sambal oelek
Kawałek świeżego posiekanego imbiru
Sól
Pieprz świeżo zmielony

Kawę nasypać do szklanki i zalać bardzo gorąca wodą, ostudzić i dodać pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem.
Żeberka pokroić na porcje, zalać powstałą zalewą i marynować 24 godziny, następnie krótko obsmażyć na patelni.
Obsmażone żeberka przełożyć do brytfanki, zalać zalewą i wstawić do nagrzanego piekarnika 190oC. Piec około 1 godziny ( w zależności od grubości żeberek).