.

wtorek, 26 sierpnia 2014

Zupa szpinakowa oliwkowa.


Spinach Soup olive.


Pyszna, pożywna zupa rodem z Bałkanów. Do jej sporządzenia używamy prawdziwej oliwy z oliwek, która zdecydowanie podnosi smak.

Składniki.
25 dag szpinaku świeżego
1 pęczek szczypiorku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ryżu
0,5 l bulionu
10 oliwek
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

Wykonanie.
Szpinak umyć, odcisnąć z wody.
Posiekać drobno razem ze szczypiorkiem. Posiekać też cebulę.
Udusić na oliwce, dodając zmiażdżony czosnek.
Kiedy warzywa zmiękną, wlać bulion, zagotować i
dodać ryż oraz pokrojone oliwki.  Gotować, aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku, jeżeli potrzeba.
Jajka drobno posiekać ,wyłożyć na talerze i zalać gorącą zupą.

Polecam z dobrym smakiem.