Dobra wiadomość dla szczególnych smakoszy:
kieliszek wina jest przyjazny nie tylko dla ducha ,ale i dla serca. Do tego
koniecznie, aromatyczne, nasycone ciepłem słonecznym bakłażany. Poniższe
roladki stanowią szybką i elegancką przystawkę, jak i dodatek do dania
głównego.
1 bakłażan
sól
200g sera "Feta"
50g miękkiego serka topionego
świeże zioła lub suszone prowansalskie
olej do smażenia
do dekoracji: pomidorki koktajlowe, listki szałwii
sól
200g sera "Feta"
50g miękkiego serka topionego
świeże zioła lub suszone prowansalskie
olej do smażenia
do dekoracji: pomidorki koktajlowe, listki szałwii
Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą, pozostawić na 30min,osuszyć papierem
i przesmażyć na patelni grillowej z obu stron.
Serki utrzeć z ziołami i pastą posmarować plastry bakłażana.
Plastry zrolować ,wbić wykałaczkę z listkiem szałwii i pomidorkiem. Wstawić do nagrzanego do 190 oC. piekarnika na 6-7 min.
Miłych wrażeń:)
Serki utrzeć z ziołami i pastą posmarować plastry bakłażana.
Plastry zrolować ,wbić wykałaczkę z listkiem szałwii i pomidorkiem. Wstawić do nagrzanego do 190 oC. piekarnika na 6-7 min.
Miłych wrażeń:)
mmm, pyszna propozycja na letnie danie! lubię, bardzo lubię bakłażana. Z cukinii też można takie roladki przyrządzić.
OdpowiedzUsuńMonika
Jestem przekonana, że pyszne. Na upalne dni jedyne!
OdpowiedzUsuńO coś dla mnie! Jeszcze nie robiłam, ale wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń