Zupy odnajdują dziś swoje dawne miejsce na
naszych stołach. Są wspomnieniem dzieciństwa ,obiadów i kolacji ,do których
zasiadała cała rodzina. Zupę często przygotowujemy dla dzieci, które po
powrocie ze szkoły mogą same ją odgrzać i zjeść.
Zupy grzybowe gotujemy z grzybów świeżych, suszonych, solonych i konserwowych, z jednego lub kilku gatunków.
Zupy grzybowe gotujemy z grzybów świeżych, suszonych, solonych i konserwowych, z jednego lub kilku gatunków.
Najważniejsze-muszą być jadalne! Zupę
gotujemy na rosole lub na wywarze z warzyw. Można zaciągać śmietaną, żółtkami
lub zasmażką. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, łazankami czy
ziemniakami ,posypane natką pietruszki.
500g grzybów ,nie suszonych
1 cebula
1-1,2 l rosołu lub wywaru z warzyw
3 łyżki masła
200ml śmietany
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
Oczyszczone grzyby pokroić i przesmażyć na maśle razem z posiekaną cebulką, aż się lekko zrumienią. Doprawić solą i pieprzem.
Zalać połową rosołu i gotować 10min,a następnie zmiksować.
Dolać resztę rosołu, zagotować i zaciągnąć śmietaną.
Dolewając rosół regulujemy pożądaną konsystencję (gęstość) kremu .
PS. Ostatnio pisałem o smardzach. Dodatek tych grzybów(mogą być suszone) wzmacnia aromat i wzbogaca smak zup grzybowych.
500g grzybów ,nie suszonych
1 cebula
1-1,2 l rosołu lub wywaru z warzyw
3 łyżki masła
200ml śmietany
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
Oczyszczone grzyby pokroić i przesmażyć na maśle razem z posiekaną cebulką, aż się lekko zrumienią. Doprawić solą i pieprzem.
Zalać połową rosołu i gotować 10min,a następnie zmiksować.
Dolać resztę rosołu, zagotować i zaciągnąć śmietaną.
Dolewając rosół regulujemy pożądaną konsystencję (gęstość) kremu .
PS. Ostatnio pisałem o smardzach. Dodatek tych grzybów(mogą być suszone) wzmacnia aromat i wzbogaca smak zup grzybowych.
Ooo, taką z serduszkiem to proszę mi podać!
OdpowiedzUsuńfajny przepis. akurat z zup moją ulubioną jest grzybowa :) przy okazji zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/
OdpowiedzUsuń