Z języka francuskiego: oeufs poches - jajka w koszulkach. Po polsku tez sie o nich mówi w koszulkach. Spotkałem się też z nazwą perduty.
1 szt bułka
1 szt jajko
1 plaster bekonu
2 łyżki sosu beszamelowego
2 dkg. startego oscypka
1 dkg. koperek
Z bułki ściąć wierzch, miąższ wydrążyć, opiec w piekarniku, około 3 minuty. Plaster bekonu grillować i włożyć do bułki. Teraz przygotowujemy jajko poszetowe czyli jajko w koszulce. W rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Wody nie solimy. Jak woda się zagotuje, gaz zmniejszamy do minimum, tak aby woda nie wrzała. Świeże ( ważne) jajka wybijamy pojedynczo na mały talerzyk i szybkim ruchem wrzucamy do wody. Proponuję przed wrzuceniem jajka do wody, wodę energicznie zamieszać, tak żeby wirowała. Po 3 minutach jajko należy wyjąc łyżką cedzakową. Tak przygotowane jajka kryją w swoim wnętrzu idealnie miękkie żółtko. Jajko położyć na bekonie. Sos beszamelowy wymieszać z startym bardzo drobno oscypkiem . Polać jajko i zapiec w piekarniku. Proponuję użyć gotowego sosu beszamelowego ew. wcześniej go zrobić.
Składniki:
2 jajka bardzo świeże
Sól
Ocet
Mąka, jajko, bułka tarta,
Starty ser
Frytura
Frytura
Sposób wykonania:
Jajka umyć, wbijać kolejno na spodek i wlewać tuż nad poziomem wrzącej, lekko zakwaszonej wody, tak aby żółtko pozostało w środku białka. Jajka powinny być bardzo świeże. Gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do bardzo zimnej z dodatkiem kostek lodu wody. Ostudzić i osuszyć na papierze kuchennym. Posypać mąką, panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Bułkę tartą, można wymieszanej drobno startym serem i pieprzem. Smażyć 2 minuty w frytkownicy.
Wyjaśnienie - dlaczego włożyć do bardzo zimnej wody ? - dlatego,żeby przerwać ścinanie żółtka.Żółtko po wyjęciu z frytkownicy wino być płynne.
Jajka umyć, wbijać kolejno na spodek i wlewać tuż nad poziomem wrzącej, lekko zakwaszonej wody, tak aby żółtko pozostało w środku białka. Jajka powinny być bardzo świeże. Gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do bardzo zimnej z dodatkiem kostek lodu wody. Ostudzić i osuszyć na papierze kuchennym. Posypać mąką, panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Bułkę tartą, można wymieszanej drobno startym serem i pieprzem. Smażyć 2 minuty w frytkownicy.
Wyjaśnienie - dlaczego włożyć do bardzo zimnej wody ? - dlatego,żeby przerwać ścinanie żółtka.Żółtko po wyjęciu z frytkownicy wino być płynne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz