Danish pastries
38-40 dag mąki pszennej
125 ml mleka
50 ml wody
1 jajko
2 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 białko do posmarowania
2 łyżki cukru brązowego do posypania
Nadzienie.
4 łyżki cukru
2 łyżki syropu buraczanego lub miodu
3 łyżki masła
5 dag czekolady
1 garść żurawiny
1 garść migdałów
Wykonanie.
Wymieszać przesianą mąkę, drożdże, posiekane zimne masło, cukier ,sól i
krótko miksować. Mają być widoczne grudki masła.
Wlać wymieszane mleko z wodą i jajkiem, delikatnie wymieszać. Przykryć
folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto w lodówce może być dłużej, do trzech
dni.
Ciasto, podsypując lekko mąką, rozwałkować w prostokąt. Złożyć na 3 części
i rozwałkować. Znowu złożyć ,obrócić o 90 stopni i rozwałkować. Czynność
powtórzyć jeszcze 2 razy. Rozwałkować na grubość około 5mm.Podzielić na
kwadraty o boku 6cm.
Migdały uprażyć na patelni.
Do rondelka włożyć masło, czekoladę, wlać śmietankę i syrop buraczany,
wsypać cukier i podgrzewać do stopienia czekolady. Wsypać żurawinę i migdały. Dobrze
wymieszać.
Na każdy kwadrat ciasta nałożyć nadzienie. Rogi zawinąć do środka, skleić.
Ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem.
Piec w temp.180stop. 20-25 minut.
Przygotowując nadzienie
możemy je modyfikować. W oryginalnych ,duńskich zazwyczaj są migdały mielone.
o,jakie pięknie i do tego drożdżowe :) wspaniałe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Gdybym mogła po nie sięgnąć, to zniknęłyby wszystkie ze zdjęcia i wciąż czułabym niedosyt! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas! :)
świetne! porywam kilka, bo ciekawa jestem ich smaku:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają i smakowicie :)
OdpowiedzUsuń