.

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Mazurek kruchy z kajmakiem czekoladowym.


 Kruche ciasto:
 
30dag mąki krupczatki
20dag masła
10dag cukru pudru
3 ugotowane żółtka
1 paczka cukier waniliowy



Kajmak czekoladowy

1/2 litra mleka
40 dag cukru
5-10dag masła
5 dag kakao 
Kruche ciasto:

Żółtka oddzielić od białek i gotować 10min we wrzącej wodzie, najlepiej na sicie cedzakowym.
 Ugotowane przetrzeć przez sito. W sklepach można kupić małe praski z różnymi sitkami, bardzo poręczne.
Do przesianej mąki dodać masło ,posiekać, dodać resztę składników ,szybko zagnieść i wstawić do lodówki na30-60min.
Wylepić ciastem foremki na grubość 3/4 cm nakłuć widelcem(patyczkiem) i piec w temp.180stop. około 15 min. Sprawdzać, aby nie przypalić

 
W naczyniu o grubym dnie gotować mleko z masłem i cukrem tak długo, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszać. Jeżeli kropla kajmaku spuszczona na talerzyk  nie rozlewa się i zastyga ,kajmak jest gotowy.
Teraz zdjąć z ognia i ucierać łyżką (kopyścią) do uzyskania gęstości śmietany.
Należy szybko polewać bo ma tendencję do szybkiego twardnienia.

Uwaga. Jeżeli będziemy gotować mleko, cukier i 1/2 laski wanilii to otrzymamy kajmak waniliowy ,biały.
Kajmak możemy przygotować z połowy składników ,jeżeli mamy mały mazurek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz