.

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Mazurek kruchy z masą orzechową.



Kruche ciasto:

30dag mąki krupczatki
20dag masła
10dag cukru pudru
3 ugotowane żółtka
1 paczka cukier waniliowy

Żółtka oddzielić od białek i gotować 10min we wrzącej wodzie, najlepiej na sicie cedzakowym.
 Ugotowane przetrzeć przez sito. W sklepach można kupić małe praski z różnymi sitkami, bardzo poręczne.
Do przesianej mąki dodać masło ,posiekać, dodać resztę składników ,szybko zagnieść i wstawić do lodówki na30-60min.
Wylepić ciastem foremki na grubość 3/4 cm nakłuć widelcem(patyczkiem) i piec w temp.180stop. około 15 min. Sprawdzać, aby nie przypalić.

Masę orzechową przygotować wg swojego sprawdzonego przepisu albo wykorzystać gotową masę krówkową, o smaku orzechowym, do której możemy wsypać posiekane orzechy.

Masę wyłożyć na mazurek i udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz