Kruche ciasto:
30dag mąki krupczatki
20dag masła
10dag cukru pudru
3 ugotowane żółtka
1 paczka cukier waniliowy
Żółtka oddzielić od białek i gotować 10min we wrzącej wodzie, najlepiej na sicie cedzakowym.
Ugotowane przetrzeć przez sito. W sklepach można kupić małe praski z różnymi sitkami, bardzo poręczne.
Do przesianej mąki dodać masło ,posiekać, dodać resztę składników ,szybko zagnieść i wstawić do lodówki na30-60min.
Wylepić ciastem foremki na grubość 3/4 cm nakłuć widelcem(patyczkiem) i piec w temp.180stop. około 15 min. Sprawdzać, aby nie przypalić.
Masę orzechową przygotować wg swojego sprawdzonego przepisu albo wykorzystać gotową masę krówkową, o smaku orzechowym, do której możemy wsypać posiekane orzechy.
Masę wyłożyć na mazurek i udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz