Roulade-waffles
without baking
Składniki.
2 wafle
1 szklanka
przecieru jabłkowego
25 dag sera ricotta
200 ml kremówki
0,5 owocu kaki
3 kawałki imbiru
kandyzowanego
1 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie.
Wafle ułożyć na
arkuszach folii .
Podgrzać przecier
jabłkowy lub ulubiony dżem i rozsmarować go na waflach. Zostawić na chwilę, aż
wafle trochę zmiękną, dadzą się łatwiej zwinąć.
Żelatynę zalać 4
łyżkami wody i rozpuścić ją.
Ricottę wymieszać z
cukrem, pokrojoną drobno kaki i ubitą śmietaną. Ja dodałem trochę musu
truskawkowego, bo miałem trochę pod ręką.
Masę serową
rozsmarować na waflach i pomagając sobie folią zwinąć w rulon.
Roladę
zawiniętą w folię wstawić do lodówki na 2 h lub do zamrażarki na krótszy czas.
Oprószyć cukrem pudrem, pokroić i delektować się tą słodką pokusą.
świetny pomysł jak zawsze:)
OdpowiedzUsuńKusisz, kusisz! Coś czuję, że taka rolada szybko znika ;)
OdpowiedzUsuń