Sandwich
with oven
Składniki.
Ciasto
jak na cienką pizzę.
2
szklanki mąki pszennej
5
dag drożdży
0,5
szklanki mleka
1
łyżka oliwki
1
jajko
0,5
łyżeczki cukru
0,5
łyżeczki soli
Nadzienie.
2
łyżki keczupu
20
dag szynki konserwowej w plastrach
10
dag sera mozzarella
1
łyżka czarnuszki do posypania
Wykonanie.
Drożdże
rozpuścić w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, odstawić
na 20 minut.
Rozwałkować
w prostokąt, posmarować keczupem, rozłożyć plastry szynki, posypać równomiernie
serem i pietruszką.
Całość
zwinąć ,zaczynając ok krótszego boku. Ułożyć na naoliwionej blaszce, założeniem
na spodzie, Posmarować białkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 20 minut.
Piec
w temp.200 stopni, 40 minut.
Po wyjęciu z pieca, odczekać 5 minut i można kroić. Dobrze
smakuje z sosem chrzanowym lub z zieloną sałatą. Kanapka jest równie smaczna na
zimno.
Ty to masz pomysły:)
OdpowiedzUsuńRobiłam. Z boczusiem i serem żółtym. Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Nic, tylko przenieść to cudo do swojego... piekarnika! :)
OdpowiedzUsuń